ПРИКАЖИ МЕНИ LATINICA ENGLISH

Рак на бели дробови

Ризик фактори: Пушачите имаат најголем ризик, но заболуваат и непушачи изложени на чад од пушачи како и луѓе кои никогаш не биле изложени на чад од цигари. Мнозинството случаи на рак на бели дробови се предизвикани од чад од цигари и ризикот е пропорционален со времето поминато во вдишување чад како и густината на чадот. Со оставање на цигарите значително се намалува ризикот од рак на бели дробови, дури и кај долгогодишни пушачи. Други ризик фактори се изложеност на азбест, радон, прашина итн.

Ракот на бели дробови има наследна компонента т.е. рак на бели дробови кај родител, дете, брат или сестра повлекува зголемен ризик.

Симптоми: типично ракот на бели дробови не предизвикува симптоми во раните стадиуми. Во подоцните стадиуми можат да се јават симптоми како: кашлање кое не поминува, искашлување мали количини крв, отежнато дишење со глад за воздух, болка во гради, шиштење при дишење, зарипнатост, губење на телесна тежина без особени диети, болки во коски, главоболки итн.

Два главни типа рак на бели дробови се

Рак на бели дробови често метастазира т.е. се шири на други делови од телото, како на пример на мозокот или на коските. Штом се прошири, обично е неизлечив. Предизвикува болки, гадење, повраќање, главоболки итн.

Тестирање и дијагностика

Стадиум на рак на бели дробови

Терапија

Алтернативна медицина: најчесто не помага за сузбивање на ракот или има занемарливи ефекти, но може да помогне за подобрување на општото самочувство кај пациентот. Често се применува акупунктура, хипноза, масажа, медитација, јога и сл.

Превенција: непушење, откажување од пушење, избегнување на чад од цигари, здрава исхрана базирана на овошје и зеленчук и дневна физичка активност.

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Што е тоа биопсија?
Што е тоа рак?
Отечен лимфен јазел и малигност
Рак на дојка
Рак на бели дробови
Рак на простата
Малиген меланом
Шест совети за намалување на шансите за рак

   ПЗУ „БИОПСИЈА“

 Приватен дијагностички центар
Лабораторија за патохистологија и цитологија

Локација: Скопје - Центар, Македонија (МК)
Во близина на Државна Болница ДЕТАЛИ
Работно време: Пон-Пет: 9-16 ч. Саб: 10-14 ч.
Телефон: (+389 2) 317 99 66

©2001-2021 ПЗУ БИОПСИЈА Услови