ПРИКАЖИ МЕНИ LATINICA ENGLISH

Отечен лимфен јазел и малигност

Лимфаденопатија е отекување т.е. зголемување на група лимфни јазли. Често терминот се користи како првична дијагноза која треба да се уточни со дополнителни испитувања.

Најчесто, отечен (зголемен) периферен лимфен јазел е од бениген карактер.

Според [1], само во околу 1.1% од случаите отечен периферен лимфен јазел укажува на малигно заболување. При тоа, ризик фактори за малигно заболување се поодмината возраст, тврдост на лимфниот јазел, присуство на отокот повеќе од 2 недели и локација над клучната коска.

Ако отокот или болката во лимфниот јазел трае повеќе од 1 месец, најдобро е да се направат дополнителни тестирања или биопсија. 

При отечени или болни лимфни јазли, најчесто применувана дијагностичка метода е ексцизиона биопсија.

Повеќе детали во цитираниот научен труд:

Литература

[1] A. W. Bazemore and D. R. Smucker, Lymphadenopathy and Malignancy, Am Fam Physician. 2002 Dec 1;66(11):2103-2111.

Оригинал: http://www.aafp.org/afp/2002/1201/p2103.pdf

Автоматски превод на [1]:
Македонски
Српски
Албански

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Што е тоа биопсија?
Што е тоа рак?
Отечен лимфен јазел и малигност
Рак на дојка
Рак на бели дробови
Рак на простата
Малиген меланом
Шест совети за намалување на шансите за рак

   ПЗУ „БИОПСИЈА“

 Приватен дијагностички центар
Лабораторија за патохистологија и цитологија

Локација: Скопје - Центар, Македонија (МК)
Во близина на Државна Болница ДЕТАЛИ
Работно време: Пон-Пет: 9-16 ч. Саб: 10-14 ч.
Телефон: (+389 2) 317 99 66

©2001-2021 ПЗУ БИОПСИЈА Услови